GY.F. gondolatai

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? (...) Gyerekek! Mit? Kell még valamit mondanom, Ildikó?" (Balatonőszöd, 2006.05.26) Nem, köszönjük, ennyi talán elég is lesz...

Szocialistafigyelő

"Eliszonyodni nem nehéz annak, ki jól magába néz." Johann Wolfgang von Goethe

Friss topikok

Linkblog

Kampány, szekrény, csontvázak

2010.01.04. 14:59 | Gramsci | komment

 Bajnai Gordon az MSZP 2009. december 12-i kongresszusán kijelentette, hogy "csontvázak nincsenek, rendet raktunk a szekrényben". Ehhez képest a változatlanság listájának tekinthető MSZP-s jelölt lista negyedik helyén trónoló Gyurgycsány Ferenc Balatonőszödön zárt ajtók mögött hősiesen elmondott szenvedélyes igazságebszédéről a közelmúltban újabb információk látak napvilágot; erről szól az írás.

 

Az őszödi beszéd aknája újra robbanás-közeli állapotba jutott, hiszen az MSZP, minden erőfeszítése ellenére, nem volt képes hatástalanítani az önmaga által barkácsolt, pusztító szerkezetet. Persze, sokkal többről van szó, mint egyetlen indulatos, és sértő kifejezéseket tartalmazó beszédről. Hiszen Balatonőszöd csak előzményeivel és a következményeivel együtt, a 2006-os év elképesztő eseménysorozatával együtt szemlélhető.

Május 26-án Gyurcsány feltárta pártja vezetői előtt, hogyan nyerték meg az alig néhány hete tartott választásokat. Ennek során elkövette azt, amiért egy valamirevaló politikusnak a közéletből való távozásával kellett volna fizetnie: cinikusan, lenézően és megvetően beszélt saját pártja vezetőiről, illetve az egész magyar társadalomról, mely a bizalmával megtisztelte.

Azzal, hogy beismerte, tudatosan éltek a hazugság, a megtévesztés és az információk visszatartásának eszközével a hatalom megszerzése, illetve megtartása érdekében, kétségbe vonta saját pártja szavahihetőségét, visszamenőlegesen, és persze a jövőre nézve is. Elismerte, hogy az MSZP propagandájának egy szavát sem volt szabad elhinni 2006-ban.

A hírhedt "hazugságbeszédre" nem lehetett mentség a reformok szándéka sem: ha van egy gesztus, amire ráillik Talleyrand nevezetes mondása, hogy "ez több mint bűn, ez hiba volt", az éppen Őszöd. És akkor még szót sem ejtettünk az őszödi beszéd botrányos, a televizió ostromához és utcai atrocitásokhoz vezető utóéletéről.

"Az MSZP vezetésében, méghozzá a hivatalos felvételhez szabályos körülmények között hozzáférők között kell keresni a balatonőszödi hangfelvétel kiszivárogtatóját" - nyilatkozta a nemzetbiztonsági bizottság szocialista alelnöke, abból az alkalomból, hogy újra napirendre került a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007-ben lezárult, lényegében eredménytelen vizsgálata arról, történt-e ekkor törvénysértés. Tóth Károly válasza egyértelműen az volt, hogy nem, azaz nem az ellenzék "beépített ügynöke" csempészte ki a Gyurcsány beszédét tartalmazó DVD-t, és egy, a belső ellenzékhez tartozó "párthiéna" sem volt vádolható emiatt.

Egyáltalán nem történt törvénysértés, azaz végig az akkori miniszterelnök tudtával és beleegyezésével történt, ami történt. Nyilvánvalónak tűnik, hogy már a hangrögzítés sem készülhetett volna el Gyurcsány Ferenc személyes hozzájárulása nélkül, nem is szólva a felvétel 2006 szeptember 17-i, profi módszerekkel végrehajtott terjesztéséről. Ezért is jelentette ki a miniszterelnök egy 20006. októberi frakcióülésen, hogy a bizalom és a hit erősítésére való tekintettel "nem akarja az árulót keresni".

Egybehangzó források szerint az MSZP vezető köreiben napjainkra általánossá vált a meggyőződés, hogy Gyurcsány készíttette a felvételt, és ő is döntött a kiszivárogtatásról, hogy ezzel "felrázza az embereket". De rosszul ítélte meg a beszéde hatását: nem kalkulált azzal, hogy a közvélemény néhány kiragadott mondatra koncentrál majd, és a beszéd egésze senkit nem érdekel.

A jelek szerint a 2010-es választások kampányában az "őszödi beszéd" központi szerepet játszik majd, hozzájárulva az MSZP katasztrofálisnak ígérkező vereségéhez. És ha nemcsak a beszédről, de annak balul sikerült politikai felhasználásáról is a pártja országos listájának negyedik helyén (!) álló Gyurcsány Ferenc tehet, akkor vele egy elszomorító, önsorsrontó magyar politikai hagyomány folytatódik.

Ki hiszi el most a "válságkezelő" Bajnai Gordon miniszterelnöknek, hogy "nincsenek csontvázak a szekrényben", amikor egykori főnöke, Gyurcsány Ferenc Balatonőszödön "piszkos trükkök százait" ismerte be, melyet "Veres Jani" követett el a költségvetés kozmetikázása céljából? És egyáltalán, lehet-e hinni egy párt ígéreteinek, mely saját csontvázainak a foglya? Annak az MSZP-nek, mely képtelen belátni az elmúlt két ciklusban elkövetett súlyos hibáit és melléfogásait, vagy ha szembenéz velük, csak úgy, ahogy Gyurcsány Ferenc tette, Őszödön?

Hírszerző 2010.01.03. (Pelle János)

 

 

süti beállítások módosítása