GY.F. gondolatai

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? (...) Gyerekek! Mit? Kell még valamit mondanom, Ildikó?" (Balatonőszöd, 2006.05.26) Nem, köszönjük, ennyi talán elég is lesz...

Szocialistafigyelő

"Eliszonyodni nem nehéz annak, ki jól magába néz." Johann Wolfgang von Goethe

Friss topikok

Linkblog

Politikai gagyi

2010.01.03. 13:10 | Gramsci | komment

Fejelgetve melegített a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke és a 43. Sz. Építők SK volt kapusa a miniszterelnöki dolgozószobában. Ezzel a vásári eseménnyel foglalkozik a glossza.


Nem tudom, de talán elhiszik nekem, hogy nem az irigység beszél belőlem. Vannak olyan helyzetek, amikor egyik pillanatról a másikra kínossá válik egy szituáció. Nem szándékoltan, nem lehet előrelátni, csak éppen úgy alakul. Vannak azonban olyan helyzetek is, amikor előre lehet látni, hogy a szituáció kínos lesz. Mert gagyi. Mert olcsó. Mert sok.

Egy politikus sokszor ki van szolgáltatva ötletembereknek. Akik egész nap bombázzák őt általuk jobbnál jobbnak tartott helyzetekkel, akciókkal, beállításokkal: a csodafegyverrel, amivel végül a politikus népszerűségi görbéje az áhított irányba - fölfelé - kezd el kunkorodni. Nagy a kísértés, ám ha a politikus úgy érzi, hogy gagyi, olcsó, sok, akkor nemet kell mondania. Dehát ők is csak gyarló emberek, nem veszik észre a helyzetben rejlő csapdát.


Kacsatáncot járó Medgyessy Péter, a dolgozószobájának ablaka előtt táncikáló Gyurcsány Ferenc, és most a parlamenti szobájában fejelgető Bajnai Gordon és Mesterházy Attila. Úgy látszik, a szocialista miniszterelnököket előbb vagy utóbb eléri a sorsuk: a gagyi, olcsó, sok. Persze meg fogják magyarázni, hogy ez így laza, fiatalos, modern, baloldali, befogadó és még a búbánat tudja micsoda. Magyarázat, körítés mindig lesz.

A lényeg azonban az, hogy a kép, a jelenet - Bajnai és Mesterházy fejelgetése - gagyi, olcsó, sok.  Sajnálom, hogy nem mondtak nemet. Még csak nem is nevetséges: csupán egy kínos érzés marad a szemlélődőben.

Jobbklik 2009.12.15. (Navracsics Tibor)

 

 

süti beállítások módosítása