GY.F. gondolatai

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk? (...) Gyerekek! Mit? Kell még valamit mondanom, Ildikó?" (Balatonőszöd, 2006.05.26) Nem, köszönjük, ennyi talán elég is lesz...

Szocialistafigyelő

"Eliszonyodni nem nehéz annak, ki jól magába néz." Johann Wolfgang von Goethe

Friss topikok

Linkblog

A változatlanság listája avagy a selejt bosszúja

2010.01.02. 13:02 | Gramsci | komment

Megvan a vesztes csapat – az MSZP elkészítette régi embereit bebetonozó jelöltlistáját. Ezt a targikomédiát taglalja az írás.

A győztes csapaton ne változtass elvét alkalmazza a választások előtt vesztésre álló MSZP. A választmány által az országos lista első húsz helyére sorolt politikusok kétharmada már a 2006-os top 20-ban is szerepelt (lásd lenti összeállításunkat). A változatlansági arány még magasabb lenne, ha a jelöltek bebetonozása ellen tiltakozó Szili Katalin nem iratkozik ki a lista ötödik helyéről. A volt házelnök – aki 2006-ban harmadik volt az országos listán – túl nagy kockázatot a mostani tiltakozásával sem vállalt, hiszen a párt Baranya megyei listavezetőjeként szinte biztos helye van a következő parlamentben.

Az utóbbi évek kormányzati hibái miatti felelősségrevonásnak nyoma sincs a szocialisták képviselő-állítási stratégiájában. Gyurcsány Ferenc, aki bő fél évig bírta kartauzinak korántsem nevezhető politikai magányát, a jövő tavasszal az országos lista negyedik helyéről várhatja a számára biztos sikerrel záruló parlamenti választásokat. Ám amennyire biztosra vehető a volt pártelnök-miniszterelnök mandátumszerzése, olyannyira kérdéses, nem lesz-e végzetes az MSZP számára az exkormányfő visszatérése a pártpolitikába. Túlságosan is élénkek még a választók emlékezetében az ő kormányzásához köthető negatív élmények, és a múlt megszépítéséhez, illetve a szocialistákkal kapcsolatos jövőbeli bizalom felépítéséhez egy választási kampány aligha a legalkalmasabb eszköz. Nem véletlen, hogy a Fidesz soraiban titkon lelkesedés fogadta Gyurcsány reaktiválását, ami jelentősen megkönnyíti a szocialista kormányok bűneire emlékeztető ellenzéki kampány szervezőinek a dolgát. Navracsics Tibor frakcióvezető nem is hagyta ki, hogy már a hétvégén úgy kommentálja Gyurcsány feltámadását: visszatért a politika színpadára „a gyűlölet karmestere”.

Bár a szocialisták hivatalos kampányarca Mesterházy Attila lesz, Gyurcsány fellépéseit alighanem nagyobb figyelem kíséri majd, mint az új kormányfőjelöltéit. Jellemző, hogy Mesterházyval kapcsolatban az egyik legérdekesebb médiahír például az volt, hogy levágta az arcszőrzetét, illetve hogy jócskán elkésett a pártja budapesti eredményeit kéthetes intenzív utcai kampánnyal bemutató akció Szent Gellért téri nyitórendezvényéről.

 

Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Lendvai Ildikó pártelnök, Kovács László volt uniós biztos, korábbi pártelnök, Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök-pártelnök, Botka László Csongrád megyei elnök, Szekeres Imre elnökhelyettes, Kiss Péter alelnök, Simon Gábor választmányi elnök, Lamperth Mónika elnökhelyettes, Ujhelyi István alelnök, Hiller István oktatási miniszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Puch László pártigazgató, Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter, Veres János volt pénzügyminiszter, Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, Varga László Societas-elnök, Bárándy Gergely elnökségi tag, Szűcs Erika választmányi elnökhelyettes és Szabó Imre környezetvédelmi miniszter.

(Kövér betűvel, akik 2006-ban is az első 20 között voltak.) A top 20-ból kikerült Horn Gyula, Kapolyi László, Mandur László, Mécs Imre, Steiner Pál, Vitányi Iván.

HVG 2009. december 12. (Dobszay János)

 

Arcszőrzet nélküli frontharcos csernobili túlélő stílusban.

A konformisták szerint a nyugdíjasoknak ez jobban fog tetszeni, mint az erasmusos emlékként őrzött korábbi fizimiska. Ha krumplit osztana, valószínűleg maradhatott volna a szakáll is...

 

 

 

Ilettve az álltalunk hőn szeretett Horn Gábor autentikus véleményét idézve:

"Ez egy kemény csapat."

süti beállítások módosítása